I vinternumret av tidningen Glutenfri Matlust bjöd jag på ett recept på veganska kikärtsmaränger. Maränger utan ägg? Självklart fungerar det! Genom att baka på kikärtsspad som också innehåller proteiner, precis som äggvitan, går det att vispa spadet till ett tjockt skum. Smeten håller samma form som en vanlig marängsmet och smakar till stor del likadant.
Kikärtsmaränger – c:a 50 st.
380 g ekologiska kikärter (1 dl kikärtsspad)
2 tsk citronsaft från en ekologisk citron
2 tsk vaniljsocker
150 g strösocker (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 100⁰C varmluft.
2. Låt kikärterna rinna av genom en sil och spara spadet. Vispa 1 dl av kikärtsspadet, citronsaft och vaniljsocker i en bunke till ett hårt skum.
3. Tillsätt strösockret lite i taget under vispning.
4. Fyll en spritspåse, med valfri tyll, med marängsmet.
5. Spritsa ut maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar och låt torka i ugnen under natten.
Med varma hälsningar
Peter