När jag var liten var jag galet förtjust i GB gräddglass! Framförallt halvlitern med krossad choklad. Jag frågade alltid mamma ifall jag fick dela paketet på mitten och äta den ena halvan direkt ur förpackningen. Oftast gick försöket hem! Idag gör jag min egen vaniljglass med krossad choklad. På det vinner jag mer smak och utan konstgjorda ämnen och aromer. Helt naturliga produkter, inga konserveringsmedel!
Vaniljglass med krossad choklad – 2 port.
2 ekologiska ägg
125 g strösocker (1,25 dl)
250 g ekologisk standardmjölk 3% (2,5 dl)
1 vaniljstång
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
50 g mörk choklad
Gör så här
1. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt för hand.
2. Värm upp mjölken tillsammans med frön från urskrapad vaniljstång. Låt stången följa med.
3. Häll lite i taget av mjölken ner i äggblandningen och vispa hela tiden. Häll tillbaka blandningen till kastrullen.
4. Sjud upp under omröring tills blandningen tjocknat. Låt svalna i rumstemperatur.
5. Rör ner grädden i äggkrämen. Fiska upp vaniljstången.
6. Starta glassmaskinen och häll i glassmeten. Låt maskinen gå tills glassen är i fast konsistens. Hacka chokladen fint (kör ev. i en matberedare) och tillsätt i glassen.
Med varma hälsningar
Peter