Är du ett fan av kanelbullar eller vaniljbullar? Jag gillar båda, men det gäller att det smakar vanilj om vaniljbullarna. Därför tycker jag att vaniljpastan gör succé i detta recept!
Vaniljsnurror
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
1 msk kardemummakärnor
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
FYLLNING
300 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker (150 g)
2 tsk vaniljpasta
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. BULLDEG. Värm mjölken i en kastrull till 30-35 grader tillsammans med mortlad kardemumma.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. FYLLNING. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, strösocker och vaniljpasta och bred över degen. Välj om du vill göra snurror eller snäckor. Antingen rullar du ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Eller vik ihop rektangeln, långsida till långsida, och skär ut remsor som du tvinnar och snurrar ihop. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter