Vägen till Hela Sverige bakar

Peter DahlbergFoto: TV4

Jag trodde aldrig att jag skulle våga söka! Jag har följt alla säsongerna, kan de flesta avsnitten utantill, kollat igenom alla maraton som gått på sommaren (svenska, brittiska, amerikanska och australienska). Jag tänkte alltid att det skulle vara roligt att vara med i programmet, men skulle jag klara av pressen? Troligen inte.

Jag har alltid bakat… och mycket! Men det kändes alltid som att jag inte hade bakat tillräckligt mycket för att klara av att vara med i programmet. Jag kunde mina specialområden, som tårtor, bakelser, småkakor, cupcakes… men skulle jag vara redo för sötebröd, matbröd, paj och desserter? Troligen inte.

Jag bakade väldigt mycket under en period förra året och det var då kommentarerna och ”pushandet” kom från mina vänner och mina kollegor att jag borde skicka in en ansökan. Jag kände mig smickrad, men tänkte alltid ”inte skulle väl jag komma med?”. Framförallt vågade jag inte.

I programmet nämner jag om mina förändringar jag gör försöker göra i livet. Jag anser att livet är för kort och vi måste fylla det med upplevelser, oavsett hur galna de är. Efter att ha kommit ut som gay inför min familj och mina vänner kände jag att jag hade samlat på mig tillräckligt med mod till att söka. Jag bestämde mig att fylla i formuläret, bifoga bilderna, svara på frågorna och spela in den där filmen och skicka in ansökan. Med hjälp från mina vänner Isabelle och Amanda kom ansökan iväg efter flera timmar skrivande, fotande och filmande. Jag skickade in min ansökan i mitten av november.

Tiden gick och väntan var lång. Jag började tänka att jag inte kommit med eftersom det tog sådan tid. Men! I mitten på mars ringde telefonen där en gullig röst berättar att min ansökan blivit läst och jag får komma upp till Stockholm för en intervju.

IMG_2082

Jag trodde knappt det var sant! Så otroligt galet att detta händer! Vad kommer de fråga?! Vad ska jag baka?! Massor av tankar svävade i huvudet. Så många nerver! Så otroligt mycket känslor! Så mycket GLÄDJE! Hjärnkontoret satte igång och spånade idéer på vad jag skulle baka. Jag ville visa dem vem jag är, vad jag tycker om att baka, vilka smaker jag tycker om. Jag gjorde en lakrits- och hallontårta till min första casting.

Efter intervjun var det ytterligare en väntan. Inom en viss tid skulle de höra av sig. Nu var vi inne i april. Tänk om de inte ringer? Jag hade hela tiden en inbyggd känsla av att det kommer inte gå längre än såhär, men vad fantastiskt att ha fått kommit såhär långt: till första castingen. Sen ringer telefonen och den där gulliga rösten berättar för mig att jag imponerat på dem och att jag kommer upp till deras andra casting där jag tar med dig ett nytt bakverk och jag får träffa produktionen, samt Johan och Birgitta!

Det här är helt galet! Jag kan inte förstå det! Ett ytterligare steg framåt! Det här gången ville jag visa att jag kunde experimentera med smaker och gjorde en tårta med mojitocurd, mangosylt, vaniljkräm och Vanilla caramel buttercream.

Mäktigt att få träffa Johan och Birgitta, hela produktionen och framförallt andra sökande till programmet! Vi satt i ett rum, jag och sju till (bland annat fantastiska My), i väntan på att träffa de olika personerna som skulle intervjua och fråga ut oss. Mest nervöst var såklart att träffa Johan och Birgitta som ställer massor av frågor om småkakor och bröd. De kommenterar inte min tårta medan de smakar. Poker-faces har de också.

Därefter väntades ett provbak. Vi skulle alla baka rulltårtor. My och jag delar bänk och vi gör båda (till bådas förvåning) Lemon curd, som ingen lyckades med. Jag serverade en rulltårta smaksatt med citron och fylld med en smörkräm smaksatt med min rinniga lemon curd.

– Bra idé.

Det blev mitt betyg.

En lång och tröttsam resa hem med massor av intryck, nerver och tankar som susade runt i huvudet. Nu var det bara att vänta igen. Dagarna kändes otroligt långa och jag bara väntade och väntade kändes det som.

Tills… jaa resten vet ni ju 🙂

Hoppas ni njuter av säsongen lika mycket som jag! Det har varit en otrolig resa och jag kunde inte ha tagit ett bättre beslut förra året än detta!

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email