Hur gott är det inte att skära igenom den knäckiga ytan på en Toscakaka och äta tillsammans med lite uppvispat grädde och rårörda bär? Det är väldigt gott kan jag lova! Toscakaka är en väldigt klassisk kaka som jag tror många känner igen och är bekanta med. Jag väljer att grovhacka mandlarna, samt behåller en del hela för det bidrar till ett fint mönster på kakan.
Toscakaka
14-16 bitar
BOTTEN
100 g smör
1/2 dl standardmjölk 3% (50 g)
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker (150 g)
2 dl vetemjöl (120 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
TOSCA
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk standardmjölk 3%
1. BOTTEN: Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Tillsätt mjölken.
3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd mer mjölblandningen och smörmjölken i smeten.
4. Klä botten på en bakform med löstagbar kant (á 24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Fyll formen med smet och grädda i nedre delen av ugnen i c:a 20 minuter. Förbered under tiden toscan.
5. TOSCA: Skålla mandlarna i kokande vatten (koka upp vatten och låt mandlarna ligga i en stund, häll av vattnet och tryck loss skalet från mandlarna). Hacka mandlarna grovt så det fortfarande är bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm upp försiktigt under omrörning tills den tjocknat.
6. Ta ut bottnen från ugnen och häll på toscanska jämnt. Grädda sedan i mitten av ugnen i c:a 15 minuter tills glasyren fått färg. Låt svalna.
Toscakaka tillsammans med Kungliga syltkakor och Citronsnittar
Med varma hälsningar
Peter