En ny tappning av klassiska biskvier med en toffeefyllning. Jag kokade en burk med kondenserad mjölk i en kastrull i c:a 1,5 timme och det blev en god toffeesås. Jag blandade ut smörkrämen med toffeesåsen och ringlade även lite på biskvierna efter att de doppats i smält mjölkchoklad.
Biskvibottnar – 40 st.
2 ekologiska äggvitor
300 g mandelmassa
135 g strösocker (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Mixa mandelmassan tillsammans med strösockret i en matberedare. Tillsätt en äggvita i taget och mixa till en smidig smet.
3. Spritsa 5 cm stora cirklar på bakplåtspapper.
4. Grädda mitten av ugnen i 20-25 minuter.
5. Låt svalna.
Toffeefyllning
300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
en halv burk kondenserad mjölk (kokad till kolasås: koka burken utan etikett i en kastrull i 1,5-2 timmar)
400 g mjölkchoklad
kolasås
Gör så här
1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksassistent i c:a 5 minuter. Tar inte vispen ända ner i botten kan du behöva blanda runt med en slickepott och vispa lite till.
2. Sikta ner florsocker och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljessens, citronsaft och kolasås av den kondenserade mjölken.
3. Bre smörkrämen på biskvibottnarna och ställ in i kylen en halvtimme innan de doppas i choklad.
4. Smält chokladen över vattenbad.
5. Doppa biskvierna i chokladen genom att spetsa dem på en knivsspets och doppa i chokladen. Låt stelna. Ringla kolasås över biskvierna.
Med varma hälsningar
Peter