Alltså herregud! Den här bakelsen är min absoluta favorit just nu! Bakelsen, som dessutom skulle kunna kallas för förrätt eller aperitif, består av flagig smördeg, mandelmassa, fikon, getost, pekannötter och toppad med ringlad honung! Vattnas det i munnen? Det tror jag det, de är så otroligt goda att jag inte fattar att jag inte gjort dem tidigare? Så mycket kvalitetstid med dessa små fikontartes jag gått miste om!
Fikon- och getosttarte – 6 st.
3 plattor fryst smördeg
200 g mandelmassa
1 ekologisk äggula (18 g)
6 färska fikon
50 g getost av god kvalitet
pekannötter
1 ekologiskt ägg
kallt smör
flytande honung
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Dela de frysta smördegsplattorna på mitten så du får sex delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina upp. Gör ett avtryck med ett glas i mitten på smördegarna (tryck hårt men inte helt igenom). Nagga i cirkeln och pensla kanten med uppvispat ägg.
3. Mixa mandelmassan i en matberedare och tillsätt äggulan. Forma runda plattor av mandelmassan (lika stora som ringarna på smördegen). Lägg mandelmassan på smördegen.
4. Skär fikonen i tunna skivor. Lägg 5-6 fikonskivor på mandelmassan. Strö över lite smulad getost och krossade pekannötter. Hyvla smörskivor och lägg en skiva per tarte.
5. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills tarterna är gyllenbruna och spröda.
6. Ringla flytande honung över bakelsen! Undrar om det finns nåt godare än detta just nu?
Med varma hälsningar
Peter
Wow, det lät -och såg- vääääldigt gott ut! Måste testas 🙂
En riktig sommarklassiker!
Med varma hälsningar
Peter