I somras bakade jag en supergod Vinbärskaka med sommarens skörd av vinbär. Nu har jag massor av vinbär i frysen som jag kan använda och baka denna kaka på vintern. Så gott! Kakan är även god att variera med olika sorters bär.
Svart vinbärskaka med vallmo
12-16 bitar
400 g mandelmassa
150 g mjukt smör
5 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
3 dl svarta vinbär (färska eller frysta)
100 g vita chokladknappar
1 msk svarta vallmofrön
1. Värm ugnen till 200. grader, över- och undervärme.
2. Riv mandelmassan grovt. Vispa samman mandelmassa och smör till en ljus smet med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och flingsalt i en skål. Vänd ner i smeten. Bred ut smeten i en rektangulär bakform (á 20×25 cm), klädd med bakplåtspapper.
4. Strö över vinbär, chokladknappar och vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Servera ev. med vispad grädde.
Med varma hälsningar
Peter