I april kom det digitala matmagasinet GF Glutenfri Matglädje hem till mig och gjorde ett reportage om hur man får glutenfria bakverk att se vackra ut! Känner mig ärad att få delta i reportaget och jag bjöd på Dadelbollar, Minimarängpajer och en Somrig bärtårta: allt glutenfritt såklart!
Somrig bärtårta – glutenfri – 12-16 portioner
Glutenfri tårtbotten
4 ekologiska ägg
200 g strösocker (2 dl)
75 g potatismjöl (1 dl)
75 g glutenfri mjölmix, ex. Semper (1 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda potatismjölet, glutenfria mjölmixen, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av två bakformar med löstagbar kant (á 18 cm) med bakplåtspapper. Fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 30 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakorna från kanterna med hjälp av en spatel.
Vaniljkräm
250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor (52 g)
68 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör
Gör så här
1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
Sommarbärssylt
250 g frysta ekologiska sommarbär
100 g syltsocker
2 krm vaniljpulver
Gör så här
1. Tina upp bären.
2. Häll bären, syltsocker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i c:a 1o minuter.
3. Häll upp i en ren och destillerad burk. Låt svalna.
4. Förvara i kylskåp. Sylten håller c:a 2 veckor.
Sätta ihop tårtan
800 g ekologisk vispgrädde (8 dl)
färska sommarbär
Gör så här
1. Vispa grädden fluffigt.
2. Dela tårtbottnarna i två delar.
3. Vispa upp vaniljkrämen och blanda ut den med några skedar vispad grädde.
4. Bred sommarsylten på det första lagret och bred ett lager vaniljkräm på sylten. Upprepa med resterande lager och avsluta med det sista lagret botten.
5. Klä in tårtan med vispgrädde. Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa ett fint mönster runt tårtan (jag har använt mig av en rostyll). Dekorera med färska bär.
Med varma hälsningar
Peter
peterbakar tar sommarlov – Peter bakar
[…] summer berry cake – gluten free […]