stars and stripes cake

DSC_0421

Igår (torsdag) visades det andra avsnittet av Hela Sverige bakar! Temat var mjuka kakor med amerikansk inspiration. Mitt paradbak var en Stars and Stripes cake, där jag spritsat amerikanska flaggan runt tårtan (som dessutom bjuder på en upplevelse när man skär upp tårtan). När jag tänker på Amerika så tänker jag: tårta, sugarpaste, ingefära, cheesecake och blåbär. Istället för sugarpaste använder jag marsipan för att få mer smak på tårtan. Jag tänker även på de överraskningar som amerikanska tårtor ofta bjuder på, exempelvis ett mönster i tårtan när man skär upp en bit. Samt de överdådiga detaljerna som tar tid, men som ger ett häftigt intryck!

I programmet hade jag det hyfsat kämpigt med tid, 2 timmar. Mitt detaljarbete hade kunnat haft en snyggare finish om jag planerat tiden en aning bättre, gjort en mindre sats cheesecakefrosting och valt en annan dekor på mina mördegskakor. Men det är lätt att vara efterklok, så därför har jag gjort om receptet en aning här på bloggen då jag upptäckt nya sätt att göra den på. Jag har dels tagit bort bakpulvret i smeten, då jag anser att det inte är nödvändigt i det här bakverket. Jag har tillsatt mer malen ingefära i bottnarna för att få fram ingefärasmaken. Jag har som sagt gjort en mindre sats cheesecakefrosting, som jag dessutom använder till dekoren av mördegskakorna. Jag hoppade över silverbanden runt kakpinnarna och använde mig av ytterligare ett strössel, nämligen silver. Jag hoppas att ni blir inspirerade att baka den här tårtan, för den är otroligt rolig att göra. En hyfsat teknisk utmaning, men på ett enkelt sett som kan ge en WOW-effekt på fikabordet! Jag är otroligt nöjd med den här tårtan och jag hoppades självklart i programmet på att bli Stjärnbagare! Men, men… What to do när konkurrensen är så stor.

Stars and Stripes cake

Röd tårtbotten

8 ekologiska ägg
270 g (3 dl) strösocker
4 tsk vaniljsocker
3 msk mald ingefära
180 g (3 dl) vetemjöl
Röd färgpasta

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten samtidigt som du vänder ner ingredienserna försiktigt med en slickepott. Vänd ner röd pastafärg.
4. Klä botten på två bakformar med löstagbar kant (á 18 cm) med bakplåtspapper och fyll med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bottnarna lättar från kanterna. Låt svalna och vänd upp-och-ned på ett galler.

Blå tårtbotten

4 ekologiska ägg
135 g (1 ½ dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk mald ingefära
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
Blå färgpasta

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten samtidigt som du vänder ner ingredienserna försiktigt med en slickepott. Vänd ner blå pastafärg.
4. Klä botten på en bakform med löstagbar kant (á 18 cm) med bakplåtspapper och fyll med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bottnen lättar från kanterna. Låt svalna och vänd upp-och-ned på ett galler.

Mördegskakor

120 g (2 dl) vetemjöl
30 g (½ dl) florsocker
100 g kallt smör
1 äggula

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål eller matberedare.
3. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen och nyp ihop till en deg (eller kör matberedaren). Tillsätt äggulan.
4. Låt vila i kyl c:a 30 minuter.
5. Kavla ut degen på mjölat bakbord (c:a 5 mm tjock) och stansa ut stjärnor i olika storlekar.
6. Lägg stjärnorna på en plåt med bakplåtspapper och trä i grillpinnar i kakorna.
7. Grädda i mitten av ugnen i c:a 15-20 minuter eller tills kakorna börjar få en gyllengul färg. Låt svalna.

Cheesecakefrosting

300 g mjukt smör
800 g philadelphiaost original
330 g (5 ½ dl) florsocker
1 msk vaniljsocker
2 limefrukter

Gör så här

1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksmaskin i c:a 5 minuter. Tillsätt philadelphiaost och vispa krämigt.
2. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och rivet skal från limefrukterna.
3. Låt vila i kylen medan du delar tårtbottnarna.

Sätta ihop tårtan

200 g färska blåbär
300 g vit marsipan
silvrigt strössel
blått strössel
rött strössel

Gör så här

1. Dela de röda bottnarna i tre delar var (totalt sex delar). Den blåa bottnen delas i tre delar.
2. Lägg en röd botten som grund, bred ett tunt lager cheesecakefrosting och lägg på ett nytt lager och upprepa till det tredje lagret. Bred ett lager frosting. (tänk på att en del av frostingen ska användas i dekoren så var lite sparsam).
3. Ta en blå botten och stansa ut en rund ring med hjälp av en kakstans. Stansa ut en lika stor cirkel av en röd botten. Lägg den blå ringen på det tredje lagret och lägg den röda cirkeln inuti ringen. Bred ett lager frosting på lagret och lägg halverade färska blåbär på den blåa ringen. Gör likadant med de två andra blåa bottnarna och de två sista röda bottnarna. Tryck till det blåa lagret så blåbären pressas samman med bottnen.
4. Klä in tårtan med frostingen så den täcks helt och toppen blir jämn.
5. Kavla ut marsipanen så den täcker tårtan. Applicera marsipanen på tårtan och använd handen eller en spackel för att pressa ut luft och få bort ojämnheter. Dra i marsipanen för att undvika veck.
6. Av överbliven marsipan formar du fyra kulor och fyra stänglar. Dessa appliceras på tårtans sidor som flaggstänger med jämna mellanrum.
7. Dela upp frostingen i tre skålar. I två av skålarna färgar du frostingen med blå och röd pastafärg.
8. Fyll tre spritspåsar, med stjärntyll, med frosting och spritsa den amerikanska flaggan mellan flaggstänglarna.
9. Bred ett lager vit frosting på några av mördegskakorna och strö silvrigt strössel på. Bred ett lager blå frosting på några av mördegskakorna och strö blått strössel på. Bred ett lager röd frosting på några av mördegskakorna och strö rött strössel på.
10. Stick ner mördegsstjärnorna på toppen av tårtan.
11. ”Auld the lane can you sing”!

DSC_0423

DSC_0430

DSC_0428

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 1. Beata prishoff

  Hej haha jag har kommenterat en bild på instagram hoppas du inte känner dig stalkad😹 Men min syster ska ha några kompisar över och dem ska ha amerikanskt tema så då tänkte jag att denna tårta passar utmärk. Så kan man byta ut ingefäran och tillsätta bakpulvret?! Och hur stor ska tallriken vara eller den kaksaken😹 Ungefär hur stor använde du?! Vore extremt tacksam för svar😊

  • Hej Beata!
   Ursäkta att jag inte noterat din kommentar på Instagram. Vill man ha svar får man helt enkelt ta till alla medel 🙂
   Du kan helt enkelt välja bort ingefäran om du så önskar. Inget bakpulver behövs, utan genom att vända på formen upp och ned får du höga och jämna bottnar.
   Hehe vet inte riktigt vad du menar med ”kaksaken”, kanske menar du tårtfatet? Tårtan blir c:a 20 cm i diameter med tårtformar med 18 cm i diameter. Tårtfatet på bilden är c:a 25-26 cm i diameter. Om du menar tårtbrickan som tårtan är monterad på, så är den 18-20 cm i diameter.
   Hoppas du fick svar på dina frågor, annars kan du PM:a mig på Instagram eller Facebook 🙂
   Hälsnkngar
   Peter

 2. Beata prishoff

  Tack så jättemycket för svaret. Jag var lite otydlig men för de så fick jag ju svar om kakfatet😜 Jag menade kakstans. Spelar det någon roll om hur stor den är?!😊
  Med vänlig hälsning,:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.