somriga petits-chouxer

imageFoto: TV4

I det sjätte avsnittet av Hela Sverige bakar, temat Munsbitar, bakar jag små somriga petits-chouxer! De somriga petits-chouxerna är inspirerade av en petits-chouxtårta min mamma alltid gjorde när mina kusiner från Dalarna hälsade på oss på sommaren när vi var små. Mina kusiner beställde alltid den här tårtan med vaniljkräm, färska jordgubbar och vispgrädde och vad alltid uppskattat. Med mitt recept gör jag små versioner av de sommarsmaker jag kommer ihåg från när jag var yngre.

Somriga petits-chouxer

Petits-choux

300 g vatten (3 dl)
100 g smör
120 g vetemjöl (2 dl)
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
2. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Rör i vetemjöl och vaniljsocker. Låt koka under konstant omröring tills massan släpper kastrullens kanter och botten.
3. Tag från värmen och låt svalna något. Tillsätt ett ägg i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
4. Fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Blöt fingrarna lite och ”dutta” på topparna, annars blir de brända i ugnen.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan den första kvarten.
6. När de är gyllenbruna, tag ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm

250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor (52 g)
68 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör

Gör så här

1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.

Sätta ihop bakverket

150 g färska jordgubbar
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
florsocker att pudra över

Gör så här

1. Skiva jordgubbarna och vispa grädden.
2. Fyll en sprits med vaniljkrämen.
3. Dela de kalla petits-chouxerna och fyll varje petits-choux-botten med vaniljkräm, skivade jordgubbar och en liten klick grädde. Lägg på locket. Pudra över florsocker.

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.