Visst kan man väl äta semlor på sommaren? Det behöver nödvändigtvis inte vara mandelmassa i semlan utan det går superbra att fylla med vaniljkräm och jordgubbar! Supersmarrigt blir det! Idéen till det här bakverket har jag fått av bakbloggaren Emma Brink (ni hittar hennes blogg – Brinken bakar – HÄR). Ni hittar henne även på Instagram – @brinkenbakar.
Sommarsemlor
18-22 semlor
Fördeg
2 1/2 dl ekologisk mjölk 3% (250 g)
1 msk kardemummakärnor
25 g röd jäst
1 dl strösocker (100 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)
Efter första jäsningen
3-4 dl vetemjöl special (180-240 g)
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg till pensling
50 g smält smör till pensling efter gräddning
2 dl strösocker till dekor (200 g)
Vaniljkräm
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk (250 g)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker (75 g)
1/4 dl majsstärkelse (14 g)
20 g mjukt smör
4 dl ekologisk vispgrädde (400 g)
1 tsk vaniljpasta
200 g färska jordgubbar
florsocker att pudra över semlorna
1. BULLDEG: Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
2. Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader tillsammans med bortlade kardemummakärnor.
3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
4. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
5. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
6. Dela upp degen i 18-22 delar och forma varje del till en boll, lägg på en plåt klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
7. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna). Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat.
8. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
9. Skär jordgubbarna i skivor och vispa grädden tillsammans med vaniljpastan så den blir fluffig.
10. Skär av en hatt på bullarna och gröp ur en grop. Fyll gropen med vaniljkräm, lägg på skivade jordgubbar och spritsa eller klicka på grädden. Avsluta med hatten och pudra med florsocker.
Med varma hälsningar
Peter