Maräng utan vitt socker, är det möjligt? Genom att använda agavesirap, som är ett hälsosammare alternativ till socker, blir denna maräng fortfarande spröd och söt. Några av de separerade äggulorna använder du dessutom till apelsincurden, vilket minskar matsvinnet. Bäst är tårtan när den får ätas samma dag som den läggs ihop. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 3 (2017).
Sockerfri marängtårta
12-14 portioner
MARÄNGBOTTEN
6 ekologiska äggvitor
1 ekologisk citron
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl agavesirap
100 g sockerfri choklad (70%)
APELSINCURD
2 ekologiska apelsiner
25 g ekologiskt smör
3 msk agavesirap
2 msk majsstärkelse
3 ekologiska äggulor
FYLLNING
5 dl ekologisk vispgrädde
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
Färska bär till dekoration
1. Marängbotten: Värm ugnen till 130 grader varmluft. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum. Vispa ner vaniljpulver och 1 msk citronsaft. Tillsätt lite agavesirap i taget under vispning. Smeten ska vara fast.
2. Fyll en spritspåse, med rundad tyll, med marängsmeten och spritsa fyra runda bottnar á 15 cm i diameter på bakplåtspapper. Spritsa ut maränger av smeten som är kvar.
3. Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar och låt stå kvar och torka under natten.
4. Smält chokladen i ett vattenbad. Bred eller pensla ett tunt lager av den smälta chokladen över marängbottnarna. Låt stelna.
5. Apelsincurd: Pressa saften av 1 och 1/2 apelsin. Sila saften ner i en kastrull. Tillsätt smör och agavesirap. Värm upp blandningen så smöret smälter. Pressa saften från 1/2 apelsin i en skål och rör ut majsstärkelsen. Rör ner i apelsinblandningen tillsammans med äggulorna.
6. Värm apelsinblandningen på nytt och låt sjuda under omröring tills blandningen tjocknat. Häll upp apelsincurden i en spritspåse och låt svalna i kylskåp.
7. Fyllning: Vispa vispgrädden tillsammans med vaniljpulvret. Fyll en spritspåse, med valfri tyll, med vaniljgrädden.
8. Montera tårtan genom att varva marängbotten med spritsad vaniljgrädde och apelsincurd. Klipp en liten öppning till apelsincurden och ringla över vaniljgrädden. Upprepa med ny botten.
9. Dekorera toppen av tårtan med vaniljfyllningen, apelsincurd och färska bär.
Med varma hälsningar
Peter
Kan man använda Nick´s Fiber Cyrup i stället för Agavesirap – det borde väl gå bra?
Hej Cecilia,
Jag har inte testat, men du får gärna prova och återkomma till mig med hur resultatet blev 😊
Mvh
Peter
Hej! Hur gick det med Nicks? Funkade det?