Denna grund till bullar är i sig otroligt mumsiga, men ger också möjligheter för experimenterande. Använd detta recept och skapa fyllda bullar, semlor eller pensla dem bara med smält smör och doppa i socker. Så goda och saftiga!
TIPS: Jag använder sirap i min deg för att få ännu saftigare bullar! Jag brukar även väga min deg och dividera med antalet bullar jag vill ha ut av degen. Sedan väger jag varje bit för att vara garanterad att få lika stora bullar.
Släta saffransbullar
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
1. Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. Dela upp degen till c:a 36-40 bitar och forma dem till bullar. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter