Inlägget är ett samarbete med Khoisan Tea.
Mitt största minne från marknader man gick på när man var liten var att pappa alltid köpte skumtoppar med sig hem. Tänk att det är så enkelt att göra dessa själv! Jag har fått möjligheten att testa Agar Agar från Khoisan Tea. Med det vegetabiliska gelatinet agar agar blir dessa skumtoppar även vegetariska.
Skumtoppar
c:a 50 st.
50 g vatten (0,5 dl)
1,5 g agar agar
50 g glukos
225 g strösocker (2,25 dl)
125 g ekologisk äggvita
25 smörgåsrån (ev. glutenfria)
450 g mörk choklad (60-70%)
1. Värm upp vatten och agar agar i en kastrull så agar agarn löser sig. Tillsätt glukos och strösocker. Låt koka upp.
2. Värm sockerblandningen till 115 grader. När det närmar sig 110 grader, vispa äggvitorna till ett fast skum i en rostfri skål.
3. Tag kastrullen från värmen och häll sockerblandningen i en tunn stråle ner i äggvitorna under vispning. Vispa tills smeten är sval och sänk hastigheten så inte smeten stelnar medan du stansar ut bottnar ur smörgåsrånen.
4. Stansa ut bottnar, á 4 cm i diameter, ur smörgåsrånen.
5. Fyll en spritspåse med valfri tyll, med smeten och spritsa toppar på bottnarna. Låt stå i rumstemperatur medan du smälter chokladen.
6. Hacka chokladen fint och smält hälften av chokladen i ett vattenbad till en temperatur på 48-50 grader. Rör ner resterande choklad och få ner temperaturen till 27-28 grader. Värm sedan upp chokladen igen till 30 grader.
7. Doppa topparna i chokladen och låt stelna i rumstemperatur. Toppa ev. med riven kokos.
Med varma hälsningar
Peter