Åh vad jag gillar lakritskola! Den här gången hittade jag en Saltlakrits-sirap i skafferilådan och blev sugen att testa att göra en kola på den! Riktigt mjuk och god!
TIPS: Ju längre du kokar kolan, desto hårdare blir den. Jag gillar att ha den lite mjukare så man inte tappar tänderna på kuppen!
Saltlakritskola
28-32 kolor
50 g smör
1 3/4 dl strösocker (175 g)
1 tsk vaniljsocker
1 dl saltlakrits-sirap (140 g)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 msk glykossirap
1. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp tills kolan har en temperatur på 120-125 grader (ju högre gradantal desto hårdare kola).
2. Häll kolan i en brödform (10×20 cm) klädd med bakplåtspapper, eller använd gjutblock. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär kolan i småbitar och slå in i bakplåtspapper, eller cellofan.
Med varma hälsningar
Peter