Jag har alltid tyckt det varit svårt att baka bullar. Jag vet inte varför men det är alltid någonting som ska ställa till det under bakningen eller gräddningen. Därför har jag lärt mig en sak: rulla inte degrullen alltför hårt för det är då bullarna ”sticker iväg” under gräddningen. Samt att vika in ”ändan” under bullen för att den inte ska smita iväg under jäsningen och fläka upp hela bullen. De här bullarna är späckade med smör i både degen och fyllningen, för att bli så saftiga som möjligt!
Saftiga kanelbullar: 36-40 st.
Fördeg
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
50 g röd jäst
2 dl strösocker (200 g)
1 msk hel kardemumma
8 dl vetemjöl special (480 g)
Efter första jäsningen
6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
Fyllning
300 g mjukt smör
150 g strösocker
1/2 dl malen kanel
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader tillsammans med mortlad kardemumma.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, strösocker och malen kanel och bred över degen. Rulla ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter