[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Den här saftiga chokladtårtan är verkligen saftig! Jag ÄLSKAR det här receptet och känner mig så nöjd att äntligen fått ihop ett recept på saftiga chokladbottnar, då jag oftast tycker det lätt blir torrt med chokladbottnar. Som ambassadör för Khoisan Tea har jag använt mig av deras ekologiska produkter i detta recept, som kakao, bakpulver och vaniljextrakt. Riktigt goda smaker med goda kvaliteter!
Saftig Chokladtårta
1 tårta/12 bitar
CHOKLADBOTTEN
3 1/4 dl vetemjöl (195 g)
3/4 tsk bakpulver från Khoisan Tea
1/2 msk bikarbonat
1 1/2 dl ekologisk kakao från Khoisan Tea (60 g)
3 1/4 dl strösocker (325 g)
1 stor nypa flingsalt
2 ekologiska ägg
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Tea
1/2 dl matolja (40 g)
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl kokande vatten
CHOKLADFROSTING
50 g mjukt smör
150 g färskost
1/2 dl ekologisk kakao från Khoisan Tea (20 g)
3 dl florsocker (180 g)
1/2 tsk flingsalt
1. Värm ugnen till 175 grader över-och undervärme.
2. Chokladbotten: Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, strösocker och flingsalt i en stor skål.
3. Vispa ner äggen, vaniljextrakt, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.
4. Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.
6. Låt svalna på ett galler. Vänd formarna upp och ned efter 5 minuter.
7. Chokladfrosting: Vispa smör och färskost krämigt.
8. Tillsätt kakao, florsocker och flingsalt. Vispa så frostingen går ihop, inte för länge.
9. Bred eller spritsa frostingen på ett lager botten. Lägg på andra lagret och klä in hela tårtan med resterande frosting.
Med varma hälsningar
Peter
Hejsan!
Jag fyller år imorgon och min kille ska baka din tårta till mig men våra formar är ca 24,5 cm och den andra 22 cm. Spelar det stor roll ist för 18 cm?
Mvh Angelica
Hej Angelica,
Vad roligt att ni ska baka tårtan!
Jag skulle rekommendera att grädda tårtan i formen som är 24,5 cm och sedan dela den på mitten när den är färdiggräddad. Den kan dock behöva sitta inne lite längre så håll koll på gräddningen så den inte blir torr 😊
Lycka till!
Hälsningar
Peter
Tack för svar. Så man behöver inte ta mer av nån ingrediens?
Den andra formen, som är 22 cm, gör det nån stor skillnad?
Cm
Varför dela den på mitten?
Mvh Angelica Jonsson
I receptet hälls smeten upp i två formar á 18 cm för att få två jämna bottnar. Om du använder en större form kan du grädda hela tårtsmeten i den och sedan dela bottnen i två delar (för att få två bottnar för att lägga fyllning däremellan 😉).
Du skulle kunna använda den på 22 cm också, men risken finns att tårtan inte hinner bli klar i mitten om du gräddar hela smeten i den (om du inte gräddar bottnen i två omgångar). 😊
Hälsningar
Peter
Hej Peter!
Jag gillar verkligen dina recept! Skall nu göra en desserbuffe för 85 personer till på lördag. Min fråga är ang denna chokladtårtan: kan jag göra bottnarna och frysa dem innan för att sedan sätta samman tårtan fredag kväll/lördag morgon?
Som du kanske förstår…..tacksam för snabbt svar😅
Varm hälsning Catharina
Hej Catharina,
Tack så mycket, vad glad jag blir 😃 Bottnarna går utmärkt att frysa! Lycka till med dessertbuffén! 😊
Hälsningar
Peter
Tack för din hjälp!🌸💗
Går denna botten att göra i långpanna? En åt gången för att få två lager? Ska nämligen göra en stooor tårta med mönster av siffran 4. Tacksam för svar
Hej Ida,
Jag har aldrig provat att göra denna i långpanna, men om jag skulle testa så skulle jag göra det i en långpanna med hög kant så den inte blir för tunn och torr. Kanske i en form som är 20×30, max 30×30? Om du vill testa får du gärna återkomma om hur det blev 😃
Lycka till!
Hälsningar
Peter
Hej Peter, jag testade i vanlig långpanna, täckte ett bakplåtspapper med smeten & gräddade endast 15min, PERFEKT resultat. Gästerna var helt lyriska, två plåtar räckte gott och väl till ett sällskap på 12 vuxna + barn. Detta recept kommer att användas igen 🙂
Hej Peter 🙂
Dom hade ingen matolja där jag
var och handlade.
Funkar det med oliv eller kokosolja
istället?
Mvh Anna.
Hej Anna,
Prova rapsolja eller solrosolja (det ska inte vara någon smak på oljan). Vet inte hur kokosoljan skulle reagera eftersom den måste värmas upp för att bli flytande. Men jag skulle INTE välja olivolja 😊
Lycka till!
Hälsningar
Peter
Hej! Jag skulle vilja baka tårtan i min form som är 20 cm. Tänkte dela smeten och baka på två omgångar. Undrar dock om jag kan ta samma mängd ingredienser som du har i din recept eller om jag ska ta det x1,5 för att fà nästan lika tjocka bottnar som din.
MVH
Dania
Hej Dania,
Jag skulle nog göra 1,5 sats till 20 cm-formen 😊
Mvh
Peter
Hej
Jag tänkte baka din tårta till en födelsedag och undra om jag kan använda min 24 cm form till att baka din tårta. Ska jag ta mer va något eller mindre? Ska jag baka två bottnar eller en som jag sedan kan dela på i mitten?
Tacksam för ett svar😊
Kan jag också baka tårtan en dag innan och lägga på chockladfrostningen direkt då
Hej Irada,
Vad kul att du vill baka tårtan, den är riktigt smaskig! Jag har i andra kommentarer med liknande frågor beskrivit att om du bakar utifrån receptet i en 24 cm form så kan du dela den på mitten och då få två bottnar. Bottnarna blir dock tunnare, så vill du ha lite tjockare bottnar skulle jag nog rekommendera 1 1/2 sats. Tårtan går även att göra dagen innan (som svar på din andra fråga) 😊
Mvh
Peter