Mmm, det doftar jul i köket! När jag bakar lussebullar passar jag på att ta en del av degen och göra lite annat på. Lite saffransbullar, eller varför inte en saffranskrans! Den här kransen är fylld med mandelmassa och rivet mandarinskal!
Saffranskrans med mandel och mandarin
STEG 1 – FÖRDEG
2 1/2 dl ekologisk mjölk 3% (250 g)
1/2 g saffran
25 g röd jäst
1 dl strösocker (200 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)
STEG 2 – EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör
2-4 dl vetemjöl special (120-240 g)
FYLLNING
200 g mjukt smör
200 g mandelmassa
rivet skal från 4-5 mandariner
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 25-30 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. Baka ut degen till en stor rektangel. Bred ut smöret över degen och riv över mandelmassan. Riv skalet från mandarinerna och strö ut det över degen. Dela degen på mitten (från kortsida till kortsida) och rulla ihop rektanglarna till två rullar. Lägg rullarna bredvid varandra och snurra dem runt varandra. Forma till en krans och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter