Saffranskola är ju fantastiskt gott, men att lägga till lite brynt smör vid uppkokningen är typ det bästa jag gjort! Kolan får lite sälta på så sätt tycker jag!
TIPS: Ju längre du kokar kolan, desto hårdare blir den. Jag gillar att ha den lite mjukare så man inte tappar tänderna på kuppen!
Saffranskola med brynt smör
28-32 kolor
50 g smör
1 paket saffran (0,5 g)
1 3/4 dl strösocker (175 g)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap (70 g)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 msk glykossirap
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull tills det fått en ljusbrun färg. Tillsätt resterande ingredienser och låt kolan koka upp till en temperatur på 120-125 grader (ju högre gradantal desto hårdare kola).
2. Häll kolan i en brödform (10×20 cm) klädd med bakplåtspapper, eller använd gjutblock. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär kolan i småbitar och slå in i bakplåtspapper, eller cellofan.
Med varma hälsningar
Peter
klassisk saffranskola – Peter bakar
[…] Med en tydlig smak av saffran är dessa kolor en av mina favoriter! Kika även på min variant på Saffranskola med brynt smör för en nötigare smak och med lite […]