Saffransbullar är ju så gott! När jag bakar lussebullar brukar jag dela upp degen och göra 3-4 olika sorter. Den här gången blev det saffransbullar med vit choklad och vanilj! Så smarrigt!
TIPS: Med sirap i degen blir bullarna extra saftiga!
Saffransbullar med vit choklad
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
FYLLNING
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker (150 g)
2 msk vaniljsocker
100 vit choklad
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
hyvlad mandel
1. BULLDEG: Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. FYLLNING: Dela degen i två delar och baka ut degen i två omgångar till en stor rektangel. Bred hälften av smöret och strö hälften av strösockret över degen. Pudra över vaniljsocker. Riv vit choklad över degen. Rulla ihop degen till en rulle och dela degen i jämnstora bitar (18-20 st.). Lägg bullarna i bakformar på en plåt och låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med hyvlad mandel.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter