Äntligen! Nu börjar det: JULBAKET! På söndag är det första december OCH första advent! Som jag har längtat! Nu kommer bloggen proppas av massor av smarriga julrecept ända fram till jul. Först ut är mina goda Saffransbullar med Pistage!
TIPS: Jag har upptäckt att genom att baka på vit sirap blir bullarna saftigare! Se även till att gömma ”degflärpen” på undersidan av bullen för att den inte ska fläka upp sig.
Saffransbullar med pistage
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
FYLLNING
180 g pistagenötter (blötlagda c:a 1 timme innan bakning)
150 g mjukt smör
2 dl strösocker (200 g)
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
hyvlad mandel
1. BULLDEG: Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. FYLLNING: Mixa pistagenötterna till en slät kräm. Tillsätt smör och socker och mixa till ett jämnt nötsmör.
6. Dela degen i två delar och baka ut degen i två omgångar till en stor rektangel. Bred hälften av smöret över degen. Rulla ihop degen till en rulle och dela degen i jämnstora bitar (18-20 st.). Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.
7. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med hyvlad mandel.
9. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter