Jag gillar smaken av romrussin i glass och kan till och med äta upp pralinerna i Paradisasken som smakar romrussin. I bullarna blir det en god kombination av mandel och russen, med en liten ton av rom eller punsch. Låt russinen dra i alkoholen en stund, gärna en timme, innan utbakningen. Testa! Kanske blir du också frälst i smaken av romrussin. Bullarna blir även superbra som en bullkrans! Sänk dock värmen till 200 grader och grädda i c:a 20-30 minuter.
TIPS: Jag har upptäckt att genom att baka på vit sirap blir bullarna saftigare! Se även till att gömma ”degflärpen” på undersidan av bullen för att den inte ska fläka upp sig.
Saffransbullar med mandel och romrussin
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
FYLLNING
200 g mjukt smör
400 g mandelmassa
1 dl mörk rom eller punsch
100 g ekologiska russin
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. BULLDEG: Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. FYLLNING: Låt russinen dra i alkoholen 1 timme innan utbakningen.
6. Dela degen i två delar och baka ut degen i två omgångar till en stor rektangel. Bred hälften av smöret över degen. Riv mandelmassan grovt och strö över degen. Sprid ut romrussinen jämnt över mandelmassan. Rulla ihop degen till en rulle och dela degen i jämnstora bitar (18-20 st.). Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.
7. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
9. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter