Lagom till Halloween kommer dessa Red Velvet Skulls! Med dödskalleformen från Nordic Ware fick jag inspiration till bakverken. Karaktäristiskt för red velvet är den röda färgen på smeten, genom att använda färgpasta eller rödbetspulver. Det här bakverket går även att göra till en enda tårta. Använd då en bakform med löstagbar kant á 20 cm. Dela den på mitten och bred frostingen emellan och runtom, eller använd endast som topping.
Red velvet skulls – 6 st.
Botten
125 g ekologisk standardmjölk (1,25 dl)
0,5 tsk vitvinsvinäger
180 g vetemjöl (3 dl)
250 g strösocker (2,5 dl)
0,5 msk kakao
1 nypa flingsalt
0,5 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver
1 ekologiskt ägg
1,75 dl matolja
0,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk röd färgpasta
Frosting
200 g philadelphiaost
100 g mjukt smör
1 krm vaniljpulver
180-240 g florsocker (3-4 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda mjölken med 0,5 tsk vitvinsvinäger. Låt stå några minuter, mjölken ska se ut att skära sig.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
4. Vispa ägget ljust och luftigt i en skål. Tillsätt matolja, 0,5 msk vitvinsvinäger och färgpasta och blanda försiktigt.
5. Sikta ner mjölblandingen lite i taget och vänd samman till en jämn smet. Fyll smeten jämnt i den smorda bakformen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Låt svalna.
6. FROSTING. Vispa samman philadelphiaost, smör och vaniljpulver. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa samman till en jämn smet, dock inte för länge då blir frostingen lös.
7. Spritsa eller bred frostingen på kakan.
Med ögon gjorda av sugarpaste får bakverket lite liv.
Med varma hälsningar
Peter