Hallon och lakrits, det kan aldrig gå fel! Smaka dig fram till den perfekta lakritstonen, den ska smyga sig fram när du tar en sked av tårtan. De syrliga hallonen bryter av den söta smaken från dadlarna och fikonen. Gör tårtan i en brödform och skär ut trianglar istället för rektanglar för ett modernt intryck. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 3 (2018).
Raw lakrits- och hallontårta
8-10 bitar.
BOTTEN
2 1/2 dl sötmandel
6 torkade fikon
7 färska dadlar
1/2 tsk flingsalt
1 msk agavesirap
LAKRITSFYLLNING
7 dl neutrala cashewnötter
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
2-3 msk lakritspulver
1 dl kokosolja
HALLONTOPPING
300 g färska hallon
1. Botten: Mixa sötmandeln till ett fint pulver. Kärna ur dadlarna och tillsätt tillsammans med fikon, flingsalt och agavesirap och mixa till en jämn smet. Tryck ut smeten i brödform klädd med bakplåtspapper och ställ i frysen.
2. Lakritsfyllning: Mixa cashewnötterna ett fint pulver. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en jämn smet. Bred smeten över bottnen och ställ i frysen i 2 timmar.
3. Hallontopping: Mixa 200 g av hallonen till en puré. Bred toppingen över tårtan och dekorera med färska hallon.
Med varma hälsningar
Peter