De här jordnötsrutorna är bakade med carobpulver, som kan hittas i välsorterade livsmedelsbutiker eller hälsokostbutiker. Carobpulver har en liknande smak av kakao, men är lite mildare och inte lika skarp. Men skulle man inte få tag på carobpulver går det utmärkt att använda kakao till det här receptet. Se till att mixa bananen riktigt slät för att undvika bitar i smeten. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 3 (2018).
Raw jordnötsrutor
14-16 st.
BOTTEN
2 dl paranötter
8-10 färska dadlar
1/2 dl kakao
1/2 tsk flingsalt
2 krm vaniljpulver
1/4 dl kakaonibs
FYLLNING
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologiskt jordnötssmör
1/4 dl carobpulver
1/2 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
2 msk agavesirap
1/2 tsk flingsalt
1. Botten: Mixa paranötterna till ett fint pulver. Kärna ur dadlarna och tillsätt tillsammans med kakao, flingsalt och vaniljpulver och mixa till en jämn smet. Mixa försiktigt ner kakaonibsen. Tryck ut smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper och ställ i frysen.
2. Fyllning: Mixa bananerna till en jämn puré. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en jämn smet. Bred smeten över dadelbottnen från frysen och toppa med lite kakaonibs, flingsalt och paranötter. Ställ in i frysen och låt stelna i 2 timmar. Skär upp i valfritt stora bitar.
Med varma hälsningar
Peter