prinsessbakelser

DSC_0349

Ibland får man lust att bara göra små detaljarbeten! Dessa små bakelser ska vara jämna i kanterna, inga veck får synas på marsipanen och därför kan detta ta lite tid! Inget man gör på en kvart direkt, men vad gör det? Det är ju så otroligt roligt att bara dekorera dessa små älsklingarna! Ibland kan dessutom den mest enklaste detaljen vara den viktigaste för helheten!

Prinsessbakelser – 8-10 st.

Tårtbotten

8 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Bred ut smeten på två bakplåtsklädda ugnsplåtar.
5. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett bakplåtspapper och dra av bakplåtspapperet från kakan. Låt svalna under bakduk.
6. Stansa ut bottnar med en kakstans (á 5-6 cm i diameter).

Hallonsylt

200 g frysta hallon
200 g syltsocker

Gör så här

1. Koka hallon och syltsocker tillsammans i c:a 10 minuter. Gör ett sylttest (lägg en klick sylt på en tallrik från frysen och dra med en sked genom klicken, håller spåret formen är sylten klar).
2. Låt svalna.

Vaniljkräm

2 ½ dl standardmjölk
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker
1/d dl maizena
20 g mjukt smör

Gör så här

1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen koka under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.

Sätta ihop bakverket

7 dl vispgrädde
500 g marsipan

Gör så här

1. Vispa grädden fluffig. Fyll en spritspåse med grädde och spritsa en ring runt en botten. Fyll ringen med hallonsylt.
2. Lägg på en ny botten och spritsa en ring med grädde. Fyll ringen med vaniljkräm. Lägg på sista lagret. Gör likadant med alla bakelserna.
3. Klä in bakelserna med grädde med en liten palett eller spatel.
4. Dela marsipanen i lika många delar som du har bakelser. Kavla ut varje marsipandel så den täcker en bakelse. Drapera bakelsen med marsipan och skär av överflödig marsipan.
5. Dekorera fritt! Jag färgade marsipanen i olika färger och stansade ut små prästkragar som jag penslade med lite guld- och bridal dust!

DSC_0350

DSC_0351

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.