En prinsesstårta behöver inte alltid vara en tårta. Den fungerar lika bra som små bakelser! Du gör enkelt små bottnar, genom att stansa ut delar från en rulltårtebotten, sedan monterar du ihop bakelserna som små tårtor. Det är trevligt att som gäst få uppleva att man får en alldeles egen bakelse!
Prinsessbakelser
10-12 bakelser
TÅRTBOTTEN
4 ekologiska ägg
2 dl strösocker (200 g)
1 tsk vaniljsocker
2 dl potatismjöl (150 g)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk kokande vatten
skalet från en tvättad ekologisk citron
strösocker
HALLONFYLLNING
1 dl hallonsylt
VANILJKRÄM
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk (250 g)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker (75 g)
1/4 dl majsstärkelse (14 g)
20 g mjukt smör
3 dl ekologisk vispgrädde (300 g)
250 g marsipan
valfri hushållsfärg
florsocker
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop försiktigt. Tillsätt varmt vatten och rivet skal av en citron. Häll upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna något, vänd tårtbottnen upp- och-ned på ett sockrat bakplåtspapper och dra loss kakans bakplåtspapper (TIPS: pensla bakplåtspapperet med vatten så lossnar det lättare). Låt svalna helt under bakduk. Stansa ut bottnar (á 4 cm i diameter), en bakelse kräver tre bottnar.
4. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna). Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omrörning (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
5. Vispa grädden fluffigt. Monterna bakelserna med en klick hallonsylt på första bottnen, vaniljkräm på den andra botten och toppa med den tredje bottnen. Klä in bakelsen med vispgrädde.
6. Färga marsipanen i valfri hushållsfärg. Kavla ut marsipanen tunt och klä in bakelserna. Pudra bakelserna med lite florsocker.
Med varma hälsningar
Peter