Dessa pistagesnittar bakade jag för flera år sedan, men nu har de fått ett uppfräschat yttre. De gamla bilderna föreställde kakorna upplagda på ett blått glasfat med en fyr köpt på Öland bredvid och en linnegardin i bakgrunden. Bilderna var tagna i liggande format ur massor av knasiga vinklar. Detta, känns mycket bättre där självaste kakan får tala!
Pistagesnittar
30 kakor
2 dl vetemjöl (120 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula
50 g osaltade pistagenötter
1 ekologiskt ägg
20 g hackade osaltade pistagenötter
1. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa tills blandningen är grynig. Tillsätt äggulan och pistagemandlarna och mixa till en smidig deg.
3. Forma till tre fingertjocka längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Använd en gaffel och tryck lätt på längderna för att få ett mönster. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över hackade pistagenötter.
4. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Skär längderna snett i jämnstora snittar när du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter