Jag älskar den rena pistagesmaken man får av att använda pistagemandlar! Här lyfts pistagen fram i en fyllning till en vetedeg, formad till en fläta. På bilden har jag gjort en fyrfläta av fyra pistagefyllda längder och dekorerat med krossade pistagemandlar. Himmelsk!
Pistagefläta – 2 st.
Vetedeg på fördeg
Recept för vetedeg på fördeg hittar du HÄR!
Fyllning
160 g neutrala pistagemandlar
200 g strösocker (2 dl)
75 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
krossade pistagemandlar
Gör så här
1. Gör vetedegen enligt receptet.
2. Blötlägg pistagemandlarna i en skål med vatten en timme innan utbakningen. Häll av vattnet och mixa mandlarna i en matberedare till en fin smet. Tillsätt strösocker och smör och mixa till en len smet.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred över fyllningen jämnt. Dela rektangeln i tre delar (eller fyra vid fyrfläta). Rulla ihop varje del till en rulle och lägg dem bredvid varandra. Börja fläta från mitten genom att lyfta den vänstra rullen över den mittersta, den högra över den vänstra, vänster över höger tills du nått slutet. Vänd flätan upp och ner och fläta på resten på samma vis. Lyft flätan till en plåt med bakplåtspapper och vik in ändarna under flätan. Låt jäsa 1 timme.
4. Värm ugnen till 200 grader, vanlig ugn.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med krossade pistagemandlar.
6. Grädda i ugnen i c:a 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter