Tänk att tiden går så fort! Snart är det första advent och för vissa börjar julstressen redan nu. Förra året hade jag fullt upp med att baka julgodis till bloggen och mina sociala medier, att jag var så trött på julstöket innan julen ens var framme. Vilket kändes otroligt jobbigt då jag älskar julen. Men i år är jag tacksam över min intensiva bakanda, för nu har jag flera recept att gå tillbaka till och glädjas över att jag gjort. Det finns en del guldkorn i samlingen, det vill jag lova! Här, lagom till första advent, bjuder jag på årets första fudge med smak av pepparkaka. Fudgen är toppad med frystorkat lingonpulver, som ger en härlig syra mitt i tuggan.
Pepparkaksfudge
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
145 g strösocker (1,5 dl)
70 g ljus sirap (0,5 dl)
1 krm vaniljpulver
2 tsk kakao
1,5 msk glykossirap
50 g finhackad mörk choklad
25 g mjukt smör
2 tsk pepparkakskrydda
frystorkat lingonpulver
Gör så här
1. Koka vispgrädden tillsammans med strösocker, sirap, vaniljpulver och kakaon till 120 grader. Håll koll, temperaturen stiger fort efter 116 grader. Tag kastrullen från plattan.
2. Tillsätt glykossirap, hackad choklad, smör och pepparkakskrydda och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (20×10) eller använd gjutblock i silikon. Toppa med frystorkat lingonpulver. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär fudgen i småbitar och förvara i kylskåp!
Med varma hälsningar
Peter