Rabarber och jordgubbar är fantastiska sommarsmaker som gifter sig perfekt tillsammans. De passar så bra att tillsammans blev de en fyllning till två bröllopstårtor i augusti. Den är både söt och fräsch i smaken och fungerar som sagt perfekt som fyllning i en tårta, eller i små pavlovabakelser.
Rabarber- och jordgubbspavlova – 15-20 st.
Fransk pavlova
4 ekologiska äggvitor (164 g)
300 g strösocker (3 dl)
1 msk ekologisk citronsaft
Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader varmluft.
2. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum i en rostfri skål. Tillsätt lite av strösockret i taget och vispa till en fast maräng (man kunna vända skålen över huvudet).
3. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa små skålar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängskålarna i ugnen i 1 – 1,5 timme tills marängen är torr (undvik att marängen får färg). Låt marängskålarna torka i ugnen till dagen efter.
Rabarber- och jordgubbskompott
200 g färska jordgubbar
200 g färsk rabarber
150 g strösocker (1,5 dl)
3 st. gelatinblad
1 msk vaniljsocker
250 g ekologisk vispgrädde (2,5 dl)
Gör så här
1. Skär jordgubbarna och rabarbern i tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med strösockret. Sjud kompotten i 10 minuter så jordgubbarna och rabarbern mjuknar. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma kompotten. Låt svalna.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt. Vänd ner lite i taget av grädden i kompotten. Häll upp i en skål och plasta, samt ställ i kylskåpet i 2 timmar.
Sätta ihop bakverket
färska jordgubbar
Gör så här
1. Fyll marängskålarna med jordgubbs- och rabarberkompotten och toppa med färska jordgubbar.
Med varma hälsningar
Peter