En klassiker på kafferepet och på konditoriet – Oscar II tårta. Bottnar på seg mandelmaräng toppad med en sjuden smörkräm och rostade mandelflarn.
Oscar II tårta
12 bitar
TÅRTBOTTEN
100 g sötmandel
1 1/2 dl strösocker (150 g)
4 ekologiska äggvitor
1 nypa flingsalt
FYLLNING
4 ekologiska äggulor
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
1 dl strösocker (100 g)
150 g mjukt smör
50 g mandelspån
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. Mixa mandlarna i en matberedare till ett fint mjöl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner strösockret lite i taget till en toppig maräng. Vänd ner mandelmjölet och flingsaltet.
3. Rita tre cirklar (á 20 cm i diameter) på bakplåtspapper. Vill du ha en tårta med endast två bottnar ritar du två cirklar (á 25 cm i diameter). Bred eller spritsa marängsmeten innanför linjerna, c:a 1 cm tjockt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt innan du lossar på bakplåtspapperet.
4. FYLLNING: Vispa samman äggulor med vispgrädde och strösocker och värm på medelhög värme i en kastrull under ständig omrörning. När krämen tjocknat tar du kastrullen från plattan och klickar ner smör lite i taget och rör om. Häll upp i en skål, plasta ytan och låt svalna i kylskåp.
5. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna så de får en gyllene färg. Låt svalna.
6. Bred ett lager fyllning på en tårtbotten. Upprepa med ytterligare en botten mede fyllning och avsluta med sista bottnen och ett lager fyllning. Toppa tårtan med mandelspånet.
Oscar II tårta tillsammans med Dammsugare.
Med varma hälsningar
Peter