Apelsin och saffran. Det är väl riktiga julsmaker? I kombination med physalis blir apelsinsylten en riktig smakhöjare i denna tårta tillsammans med den fräscha saffranskrämen. Sedan att jag täcker in tårtan med vispad grädde gör den ganska lätt än om jag skulle använda exempelvis smörkräm. Grädde är dessutom otroligt roligt att spritsa med och det går att variera massor! Den här gången använde jag en rostyll och spritsade sneda pelare längs med sidorna och sedan rosor på toppen tillsammans med de färska bären. Lite silverkulor sätter jultouch på det hela! Tårtan på bilden är en 20 bitars tårta, men receptet nedan är till en klassisk 16 bitars.
Apelsin- och saffranstårta
Tårtbotten
4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
Apelsinsylt med physalis och kanel
100 g physalis
2 ekologiska apelsiner
100 g syltsocker
1 kanelstång
Gör så här
1. Rensa physalisen och dela på mitten. Skala apelsinerna med kniv och filéa klyftorna. Dela klyftorna i småbitar och lägg allt i en kastrull tillsammans med syltsocker och kanelstång.
2. Koka upp sylten och låt koka c:a 10 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
Saffranskräm
150 g philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
0,5 g saffran (1 okt)
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
1-2 msk florsocker
Gör så här
1. Rör färskosten krämigt tillsammans med vaniljpulver och saffran.
2. Vispa vispgrädden fluffigt.
3. Blanda i lite av grädden i taget. Krämen ska vara luftig. Söta med florsocker. Låt stå i kylskåp.
Sätta ihop tårtan
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
färsk physalis
färska hallon
silverkulor
Gör så här
2. Bred ett lager apelsinsylt på första lagret. Bred ett lager saffranskräm på det andra lagret och avsluta med sista lagret botten.
3. Vispa grädden fluffigt. Klä in tårtan med vispgrädde och fyll en spritspåse med valfri tyll, med grädde och spritsa ett fint mönster. Dekorera med färska bär och silverkulor.
Med varma hälsningar
Peter
Hej Peter!
Jag blev så glad när jag såg att du var med i hela Sverige bakar. Jag hoppades att du skulle vinna. Idag läste jag i sn om dig och såg att du har en blogg. Helskotta vilken snygg och proffsig sådan. Så inspirerande. Jag älskar julens alla kryddor och smaker och blev otroligt sugen på att göra den här tårtan. Idag ska jag börja med att testa dina ingefärskakor.
Förra helgen gjorde jag saffranssnurror fyllda med brynt smör rivet apelsinskal saffran och socker. Mkt gott! En annan lite julig favorit smak kombo är en choklad kladdkaka ( mkt mörk choklad lite socker) med hallon grädde och granatäpple. Granatäpple ihop med den mörka chokladen mmmm…
Tack för inspirationen skulle jag ha tid skulle jag baka hela helgen med både det ena och andra från din blogg. / Lottie ( din gamla dramalärare på Tessin)
Hej Lottie!
Tack så mycket för kommentarerna! Hoppas du hittar något användbart på bloggen! Vad roligt att just DU hittat hit!
Kram
Peter