Om mig

Hej och välkommen till Peter bakar!

Jag heter Peter Dahlberg och är en baktokig förskollärare, uppvuxen i en Sörmländsk idyll med barndomsminnen fylld med bakverk. Bakning har alltid varit en dal av min vardag i form av en mamma som bakade bröd, kakor och tårtor till alla högtider och tillfällen. Med åren tog jag och min sex år äldre syster över kokböckerna och levde rövare i köket när mamma och pappa inte var hemma. Man kan tro att köket alltid stod i kaos efter våra bravader, men vad som alltid väntades var ett köksbord uppdukat med minst sju sorters kakor (till pappas glädje) och rena bänkar och diskho (till mammas glädje). Var kunde man hitta oss barn? Alltid bakom den gröna soffan i vardagsrummet i väntan på reaktionen från föräldrarna: ”åh men se vad mycket kakor!”.

Jag lärde mig mycket om bakning av min familj och med tiden började jag baka och experimentera i köket på egen hand. På senare år har mitt intresse för tårtor och dekor ökat och detta är vad jag helst bakar, även om jag tycker det är trevligt med småkakor emellanåt. Jag är väldigt nyfiken av mig och har alltid letat efter nya tekniker och metoder för att bredda mina kunskaper. Det bästa med bakning är att det alltid finns något nytt att lära! Därför lägger jag oftast mycket tid på mina bakverks utseenden. Ett dukat fikabord behöver inte endast bestå av fina blommor och porslin, utan även ett vackert bakverk, vilket är troligen där perfektionisten i mig kommer fram. Av en sats småkakor eller cupcakes, är det väl självklart man väljer ut de snyggaste att servera. Eller?

Ljust och lantligt är troligen den finaste inredningsstilen som finns, enligt mig, vilket är det utseende jag strävar efter i mina bilder. Jag fotar hemma i lägenheten med olika vrår som miljö eller tapetprover som bakgrund. Jag fotar med min Nikon-kamera och har på senare tid satt mig in mer i Photoshop. Tänk vilken skillnad det blir när man får ordna till ljuset lite? För visst är man beroende av det vackra dagsljuset, vilket på vinterhalvåret oftast lyser med sin frånvaro när jag tänkt fota mina bakverk.

Under försommaren 2015 fick jag den stora äran att bli en av de 12 lyckliga hemmabagarna att tävla inom bakning i TV-programmet Hela Sverige bakar! Programmet hade premiär den 10 september och visades på kanal 7. I samband med programmet fick jag gästa Nyhetsmorgon och baka tårtor, samt bli intervjuad av olika tidningar, bland annat Tidningen QX. Jag har blivit omnämnd på bakbloggar som Robbans Bästa, där jag var Veckans blogg 2015 och en av bästa bakbloggarna 2017 hos Ingredientmatcher.

Sedan min medverkan i Hela Sverige bakar har jag haft flera olika samarbeten, där jag bland annat fått ta fram recept till olika tidningar och företag, vilket har varit otroligt roligt! Jag har fått utmana mig själv när det kommer till att ex. baka glutenfria bakverk och experimentera med olika produkter. Jag strävar efter att baka så närodlat och ekologiskt jag kan!

I februari 2019 blev mitt Instagramkonto uppmärksammat i Tidningen Buffé som inspirerande konto.

Efter den här resan arbetar jag idag fortfarande som förskollärare på heltid och bakar på fritiden. Jag är även Smakinspiratör för Smakbox och Ambassadör för Khoisan Teas ekologiska produkter.

Jag hoppas att du som läser gillar vad jag skriver och att du såklart gillar att baka (eller dregla över bakverk), då kanske den här bloggen kan ge dig inspiration i köket och till och med göra en annan människa glad med ett av bakverken du kanske provbakar härifrån!

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Darcy

    Hi Peter, just wanted to say. You are my idol! Love everything you create and your fitness journey is absolutely inspiring! life goals = you!

    Keep up the great work!
    Darcy (Australia) 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.