Nutella är väl bara för gott?! Och särskilt när det går att använda till i stort sett alltmöjligt gott! Här har jag använt det som fyllning vetedegsgifflar, supergott blev det. Degen är lite lösare än vanlig deg, vilket beror på att det är ganska mycket smör i. Men inget gör väl det, bara mer smak och saftighet åt bullarna!
Nutellagifflar– 50 st.
Vetedeg
500 g standardmjölk (5 dl)
1 msk hel kardemumma
50 g jäst för söta degar
150 g strösocker (1,5 dl)
1 ekologiskt ägg
175 g mjukt smör
720-840 g Manitoba Cream eller vetemjöl special (12-14 dl)
½ tsk salt
400 g nutella
1 ekologiskt ägg att pensla bullarna med
mandelspån
Gör så här
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
6. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred nutellan över rektangelarna jämnt. Vik ihop långsidorna. Skär varje rektangeln i 25 trianglar. Rulla ihop trianglarna, den breda änden mot den smala. Lägg gifflarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
8. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
9. Njut av nygräddade bullar!
Med varma hälsningar
Peter