När jag fyllde år bjöd jag mina gäster på denna tårtan: en Moussetårta med smak av Hallon och Citron, täckt med en härlig Mirror Glaze! Det var första gången jag gjorde en Mirror-Glazetårta med olika färger och det var så kul! Jag dekorerade tårtan med italiensk maräng som jag brände av med en brännare, samt franska maränger och lite guldpärlor.
Då jag inte klurat ut ett eget recept på Mirror Glaze, använde jag mig av Linus Larssons recept som du hittar HÄR.
Moussetårta med hallon och citron
1 tårta/16 bitar
CHOKLADBOTTEN
50 g smör
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1/4 dl kakao (10 g)
1 ekologiskt ägg
3/4 dl vetemjöl (45 g)
1 nypa flingsalt
1 msk starkt kaffe
1/2 tsk vaniljsocker
CITRONPANNACOTTA
4 dl ekologisk vispgrädde (400 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 ekologisk citron
2 st gelatinblad
HALLONMOUSSE
500 g tinade frysta hallon
2 dl strösocker (200 g)
1/2 tsk vaniljpulver
5 st gelatinblad
5 dl ekologisk vispgrädde (500 g)
MIRROR GLAZE
Klicka HÄR för att komma till receptet.
pastafärger i olika kulörer
valfri dekoration
1. CHOKLADBOTTEN. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, kakao, ägg, vetemjöl, flingsalt, kaffe och vaniljsocker.
3. Klä en bakform med löstagbar kant (á 18 cm i diameter) med bakplåtspapper och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, den ska inte bli torr! Låt svalna.
4. CITRONPANNACOTTA. Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med strösocker. Tvätta citronen noga och skala bort skalet med en potatisskalare. Lägg skalet i grädden, låt dra i c:a 5 minuter. Lägg gelatinbladen i skål med kallt vatten under tiden. Krama ur gelatinbladen och låt smälta ner i grädden. Fiska upp citronskalen och låt svalna.
5. Lossa chokladbottnen från formen så du kan klä in sidorna med bakplåtspapper. Häll försiktigt den svala pannacottan över bottnen och låt stelna i kylen i 3 timmar.
6. HALLONMOUSSE. Värm upp hallonen tillsammans med strösockret och vaniljpulvret. Mixa till en slät puré med stavmixer. Sila bort kärnorna med en sil till en skål. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet och låt smälta ner i den varma hallonpurén. Låt svalna i rumstemperatur.
7. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget till hallonpurén. Blanda samman hallonpurén med resterande grädde. Häll hallonmoussen i en silikonform nästan ända upp. Slå formen försiktigt i bänken för att bli av med luftfickor mellan mousse och form.
8. Ta fram pannacottan med chokladbottnen från kylen. Lossa bottnen från formen och dra bort bakplåtspapperet från pannacottan. Vänd försiktigt bottnen med pannacottan ner i hallonmoussen i formen (med pannacottan mot hallonmoussen). Bred ut resterande hallonmousse i ”gliporna” och dra jämnt med en palett. Ställ formen på en stabil bricka och låt stå i frysen över natten.
9. MIRROR GLAZE. Följ receptet för Mirror Glazen HÄR.
10. Häll upp Mirror Glazen i valfritt många skålar som du färgar i olika färger. Häll sedan alla färgerna i en av skålarna.
11. Ta upp tårtan ur frysen, plocka ur tårtan ur formen och ställ den på ett galler eller ett upp-och-ned-vänt glas, på en bricka klätt med plastfilm (så du kan ta tillvara på spillet som blir).
12. Häll glasen över tårtan, börja med kanterna och jobba dig inåt mitten. Dra skålen från sida till sida över tårtan för att få en marmorering i mönstret. Låt överflödig glaze rinna av och dra undersidan jämn med en palett och placera tårtan på ett tårtfat.
13. Dekorera på valfritt vis!
Foto: Johan Söderlund.
Kolla in de skarpa färgerna! Så himla häftigt!
Foto: Johan Söderlund
Kolla in reflektionen i ytan!
Med varma hälsningar
Peter