[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Ni vet de där godisstrutarna med julfudge man kan köpa på julmarknader? Jag älskar att det finns så många olika smaker och varianter. Därför ville jag för några år sedan testa att göra min egen julfudge och jag älskar denna! Len och fin smak av mörk choklad. I detta receptet använder jag Khoisan Teas mörka bakchoklad, en ekologiskt choklad utan några tillsatser och som passar perfekt när det är dags för julbaket.
TIPS: Hacka chokladen så fint du bara kan för att underlätta att den smälter i kolan. Använd dessutom en termometer när du kokar kolan så du inte kokar den för lite, för då går inte fudgen ihop!
Mjörk chokladfudge
18-22 bitar
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1/2 dl ljus sirap (70 g)
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk glykossirap
50 g Khoisan Tea ekologisk mörk bakchoklad
25 g mjukt smör
ev. kakaonibs till dekor
1. Koka vispgrädden tillsammans med strösocker, sirap och vaniljsocker till 120 grader. Håll koll, temperaturen stiger fort efter 116 grader. Hacka under tiden chokladen fint. Tag kastrullen från plattan.
2. Tillsätt glykossirap, choklad och smör och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (20×10) eller använd gjutblock i silikon. Toppa med kakaonibs. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär fudgen i småbitar och förvara i kylskåp!
Med varma hälsningar
Peter