[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Jag gillar verkligen smaken av mint under vintern! Tänker direkt på mintkyssarna man bakade tills man storkande när man var liten. Jag vill minnas en gång när jag och min syster var små och vi delade upp uppdragen emellan oss kring vad vi skulle baka. Mintkyssarna föll på mig och var något jag spenderade hela dagen med! Nu har jag kommit över det, men har inte bakat mintkyssar sedan dess. Istället fokuserar jag på att baka dessa goda bitar av Mintfudge, med en len konsistens och i år toppad med krossade polkagrisar. Till fudgen använder jag Khoisan Teas ekologiska vita bakchoklad, som ger en fin konsistens på fudgen.
TIPS: Hacka chokladen så fint du bara kan för att underlätta att den smälter i kolan. Använd dessutom en termometer när du kokar kolan så du inte kokar den för lite, för då går inte fudgen ihop!
Mintfudge
18-22 bitar
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1/2 dl vit sirap (70 g)
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk glykossirap
50 g Khoisan Tea ekologisk vit bakchoklad
25 g mjukt smör
pepparmyntsolja
krossade polkagrisar till dekor
1. Koka vispgrädden tillsammans med strösocker, sirap och vaniljsocker till 120 grader. Håll koll, temperaturen stiger fort efter 116 grader. Hacka under tiden chokladen fint. Tag kastrullen från plattan.
2. Tillsätt glykossirap, choklad, smör och pepparmyntsolja och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (20×10) eller använd gjutblock i silikon. Toppa med krossade polkagrisar. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär fudgen i småbitar och förvara i kylskåp!
Med varma hälsningar
Peter