I april kom det digitala matmagasinet GF Glutenfri Matglädje hem till mig och gjorde ett reportage om hur man får glutenfria bakverk att se vackra ut! Känner mig ärad att få delta i reportaget och jag bjöd på Dadelbollar, en Somrig bärtårta och Minimarängpajer: allt glutenfritt såklart!
Minimarängpajer med passionsfruktscurd – 10-12 st,
Mördeg – glutenfri
50 g kallt smör
50 g majsmjöl (1 dl)
40 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
60 g florsocker (1 dl)
2 tsk vaniljsocker
skal från en tvättad ekologisk citron
1 ekologisk äggula (18 g)
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare, tillsammans med rivet skal från citronen. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa till en smulig blandning. Gå i med äggulan och mixa tills degen precis går ihop.
3. Platta ut degen och klä den med plastfolie. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
4. Klä 10-12 små pajformar med mördegen, nagga bottnen och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
Passionsfruktscurd
6 passionsfrukter
200 g strösocker (2 dl)
25 g mjukt smör
saft från en halv ekologisk citron
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)
Gör så här
1. Dela på passionsfrukterna och gröp ur kärnorna i en kastrull med en sked. Tillsätt strösocker och smör och sjud upp så sockret löst sig.
2. Sila saftblandningen i en skål för att bli av med kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen.
3. Pressa den halva citronen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
4. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen.
5. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en destillerad burk. Låt svalna. Curden håller sig i kylen i c:a 2 veckor.
Italiensk maräng
75 g vatten (0,75 dl)
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska äggvitor (68 g)
Gör så här
1. Koka upp vattnet med 1,25 dl av strösockret i en kastrull tills blandningen är 120 grader. När blandningen är 116 grader, vispa äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin med resterande socker.
2. Vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna, undvik bunken och vispen. Vispa tills marängen är kall och stabil.
Sätta ihop bakverket
färsk ekologisk mynta
Gör så här
1. Fyll pajskalen med en klick passionsfruktscurd.
2. Spritsa med valfri tyll ett mönster med den italienska marängen på curden (jag använder en fransk stjärntyll). Bränn av med gasbrännare.
3. Dekorera pajerna med en liten bit färsk mynta.
Med varma hälsningar
Peter