Inlägget innehåller varuprover från Disaronno.
Det receptet fick jag verkligen klura på innan jag visste vad jag skulle göra. Jag kom över lite mandellikör från Disaronno och ville göra en bakelse av detta. Tänkte först smaksätta mandelmassa till semlor med likören, men ville göra ett bakverk där likören blev stjärnan! Då föddes denna bakelse: en luftig mandelmousse på en chokladbotten, pudrad med kakao. Nästan lite Tiramisu-känsla över den, men den blev otroligt god och lättäten, vilket moussebakelser oftast inte är (om den inte har en bär- eller fruktbas). Hoppas ni blir sugna på att baka denna bakelse! Jag kommer definitivt baka den många gånger om!
Mandelmoussebakelse – 12 st.
CHOKLADBOTTEN
CHOKLADBOTTEN
100 g smör
3 dl strösocker (300 g)
1/2 dl kakao (20 g)
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
1 stor nypa flingsalt
1 tsk vaniljsocker
MANDELMOUSSE
3 st gelatinblad
1 dl mandellikör
2 ekologiska äggulor
1/2 dl strösocker (50 g)
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
kakao till garnering
1. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
2. CHOKLADBOTTEN: Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, kakao, ägg, vetemjöl, flingsalt, och vaniljsocker.
3. Klä en bakform á 20×30 cm med bakplåtspapper och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna helt.
4. MANDELMOUSSE: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och smält i en kastrull tillsammans med mandellikören. Låt svalna medan du vispar äggulor och strösocker ljust och fluffigt. Tillsätt mandellikören. Vispa grädden fluffigt och vänd ner lite i taget i mandelmoussen. Smaka av med mer mandellikör.
5. Häll på mandelmoussen på den kalla chokladbottnen. Låt stelna i frysen under natten.
6. Ta fram bakelsen från frysen. Dra bort bakplåtspapperet. Pudra ytan med kakao. Skär kakan i lagom stora portionsbitar. Lägg upp på serveringsfat. Låt stå i kylen 30 minuter innan servering.
Med varma hälsningar
Peter
jag förstår inte .. min mousse blev väldigt tunna 🙁 vad har jag gjort fel? kan inte du göra video på den recepten, snälla?
Hej,
Menar du att moussen blev tunn när det kommer till konsistens eller höjd? Om konsistensen blev tunn kanske du inte fått ut gelatinet ordentligt. Om moussen blev för låg kan du ha använt en för stor form.
Jag ska fundera på ditt förslag med en video 😊
Hälsningar
Peter