Macarons är otroligt vackra och goda, men ibland riktigt besvärliga och fruktansvärda att göra! Mina macarons blir som mest lyckade under den svalare delen av året (höst-vår). Jag gör mina macarons på bakplåtspapper för jag tycker det är lättast att få av dem från plåten än när jag använder en silikonmatta eller liknande. Färgar jag mina macarons gör jag det med pastafärg, då påverkas inte smeten så mycket.
Macarons grundrecept – c:a 40 st.
144 g ekologisk äggvita (4 st.)
150 g mandelmjöl
300 g florsocker
50 g strösocker
(ev. färgpasta)
Fyllning
300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
(ev. färgpasta)
(ev. essens)
Gör så här
1. Macarons: Väg upp mandelmjöl och sikta ner i en skål. Väg upp florsockret och sikta ner i skålen. Blanda samman.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet och tillsätt lite socker i taget. Öka hastigheten och vispa till en toppig maräng.
3. Sikta ner mjölblandningen i marängen lite i taget och vänd ihop smeten. Tillsätt ev. färgpasta. Smeten ska vara lite lös.
4. Med en rundad tyll, spritsa ut makroner stora som femkronor på bakplåtspapper. Slå plåten i bänkskivan eller bordet för att slå ut luft ur makronerna. Låt vila 30-60 minuter tills en torr yta bildas (du ska kunna peta lite lätt på makronen utan att bli kladdig). Värm ugnen till 150 grader varmluft.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt makronerna svalna på plåten innan de lyfts av. Lyft försiktigt på makronerna från bakplåtspapperet.
6. Fyllning: Vispa smöret ljust och fluffigt i köksassistent i c:a 5 minuter. Tar inte vispen ända ner i botten kan du behöva blanda runt med en slickepott och vispa lite till.
7. Sikta ner florsocker och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljessens och citronsaft. Tillsätt ev. färgpasta och ev. essens. Vispa fluffigt igen, sänk hastigheten och låt vispen gå i krämen en stund för att bli av med luftbubblor.
8. Spritsa smörkrämen på hälften av makronerna och montera samman med resterande.
Nedan följer olika smakalternativ på M A C A R O N S:
Blåbärsmacaron (Blåbärsessens och blå färgpasta)
Blåbärsmacaron (Blåbärsessens och blå färgpasta)
Äppelmacarons (Äppelessens och grön färgpasta)
Jordgubbsmacarons (Jordgubbsessens och röd färgpasta)
Jordgubbsmacarons (Jordgubbsessens och röd färgpasta)
Lakritsmacarons (Lakritspulver, lakritsessens och svart färgpasta)
Hallonmacarons (Hallonpuré och rosa färgpasta)
Hallonmacarons (Hallonpuré och rosa färgpasta)
Choklad- och chilimacarons (Chokladganache med chili och burgundy färgpasta)
Med varma hälsningar
Peter