Lussebullar 2.0… Ja, egentligen är detta samma recept som redan finns här på bloggen, men jag har upptäckt lite saker på vägen som kan förbättra receptet! Till exempel, det här med mjölmängden. Alla vet att ju mindre mjöl desto saftigare bullar. Så… det som är förändrat är egentligen mjölmängden, men också tillvägagångssättet efter första jäsningen! För mina lussebullar bakas på fördeg, då blir bullarna EXTRA saftiga! Jag använder även blötlagda russin för att inte dels att russinen ska bli torra i ugnen men även att torra russin drar åt sig vätska från bullarna, vilket kan leda till torra bullar.
Lussebullar 2.0: 30-36 st.
STEG 1 – FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
STEG 2 – EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
russin
1. Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 25-30 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. Baka ut degen till lussebullar. Låt jäsa 1 timme. Lägg russin i en skål med vatten.
6. Värm ugnen till 200 grader över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med russin.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter