Limekolapaj..! Kan det bli fräschare än så, och dessutom en anledning att fuska på reglerna och baka något som kan anses ”juligt” året runt? Kolapaj kan oftast kännas mäktigt, vilket denna också är såklart, men med lite lime i bakverket känns bakverket lite mer fräscht. Se upp med att koka kolan för länge, man vill gärna kunna dela pajen med kniv, inte motorsåg. När du gör kulprovet är det alltså bra att ta av kolan från plattan innan du kan göra en fast kula av provet.
Limekolapaj
Mördeg
120 g vetemjöl (2 dl)
30 g florsocker (0,5 dl)
100 g kallt tärnat smör
1 ekologisk äggula (18 g)
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Kör vetemjöl, florsocker och det kalla smöret i en matberedare tills blandningen är grynig.
3. Tillsätt äggulan och mixa till en deg (när degen blir en klump och åker runt i matberedaren är den klar).
4. Platta degen, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.
5. Kavla ut degen till ½ cm tjock och klä in en pajform á 24 cm. Nagga botten och låt stå i kylen en kvart.
6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
Limekola
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
180 g strösocker (2 dl)
280 g ljus sirap (2 dl)
50 g smör
skal från 2 ekologiska lime
Gör så här
1. Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull. Gör ett kulprov (lägg en klick kola i ett glas med iskallt vatten), kolan ska fortfarande vara lite lös.
2. Ta kastrullen från plattan och rör i smör och skal från lime. Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna helt.
Dekoration
200 g vit choklad
Gör så här
1. Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kastrull med kokande vatten). Låt svalna något innan du brer ut chokladen över kolapajen. Låt chokladen stelna.
2. Servera kolapajen rumstempererad.
Med varma hälsningar
Peter