lavender sugar

DSC_0212

Lavendel måste vara den mest findoftande blomman som finns, eller hur? Jag menar… lavendelolja, lavendelpåsar och lavendelljus får varje hem att dofta som… jag vet inte, hemma? När jag var yngre hade jag en lavendelolja som jag använde när försökte lära mig att massera. Syrran ställde tappert upp som försöksperson, så det doftade en hel del lavendel i sängen eftersom jag alltid lyckades spilla lite på lakanen. Försökte mig även på att göra lavendelpåsar en gång, men hade tydligen inte torkat blommorna tillräckligt länge så det blev ingen stark doft. Färdiga lavendelljus är väl det enda som jag lyckats med, då det redan är en färdig produkt. Men visste ni att man även kan använda lavendel i bakning?

Jag provade en gång att göra choklad- och lavendelcupcakes, men resultatet blev bara en väldigt stark smak av choklad och lavendeln försvann. När jag var hos min syster och svåger i måndags plockade jag med mig en bukett lavendelblommor! En del av buketten tänker jag torka och använda som små doftpåsar, medan resten tänker jag baka på! Småkakor med smak av lavendel kan väl inte annat än gå hem? Men först tänker jag göra ett eget lavendelsocker! Genom att lägga färska lavendelblommor tillsammans med sockret drar sockret åt sig smaken av lavendel och man kan använda det som strössel på glass eller färska bär. Jag ska klura på fler användningsområden tills det är färdigt!

Lavendelsocker

en knippe färska lavendelblommor
strösocker

Gör så här

1. Plocka bort lavendelblommorna från stjälkarna.
2. Blanda blommorna tillsammans med strösockret och förvara i en burk ungefär en vecka.
3. Ät mycket glass och bär!

DSC_0215

DSC_0218

DSC_0220

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

  1. Christina Sandelin

    Hej! Råkade hamna på din blogg genom ditt recept på geléhallon och kikade sedan runt lite. Under rubriken ”Sylt och saft” har du skrivit om lavendelsocker som en början till att använda lavendel i maten (till bär). Vill tipsa dig om en annan användning. Jag lade till lite söndersmulad lavendel i smeten till en ambrosiakaka. I glasyren bytte jag sedan ut apelsin mot citron och lade till både lite stött lavendel och lite hela blommor som garnering. Mycket gott om man lyckas hitta den rätta mängden, som inte får vara för vidlyftig. Det finns en hel del recept på nätet att bli inspirerad av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.