Förra året lade jag in lite lavendelsocker, genom att blanda färska lavendelblommor med strösocker. Strösockret tog sedan smak av lavendeln, och fungerar utmärkt att strö ovanpå bakelser eller fruktdesserter. Nu när blommorna på jobbet blommade sådant i somras, passade jag på att testa att göra lavendelkräm. Vad jag gjorde var att jag kokade upp lavendel med lite mjölk och gjorde en äggkräm tillsammans med lavendelsockret från förra året. Krämen blev väldigt ”blommig” i smaken, då en svag nyans av lavendel smyger sig fram i gommen.
Lavendelpavlova – 15-20 st.
Fransk pavlova
4 ekologiska äggvitor (164 g)
300 g strösocker (3 dl)
1 msk ekologisk citronsaft
Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader varmluft.
2. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum i en rostfri skål. Tillsätt lite av strösockret i taget och vispa till en fast maräng (man kunna vända skålen över huvudet).
3. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa små skålar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängskålarna i ugnen i 1 – 1,5 timme tills marängen är torr (undvik att marängen får färg). Låt marängskålarna torka i ugnen till dagen efter.
Lavendelkräm
250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
20 lavendelblommor (utslagna)
3 ekologiska äggulor (52 g)
75 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör
Gör så här
1. Koka upp mjölken i en kastrull med lavendelblommorna som du repar av från stjälkarna.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt den varma mjölken med blommorna till äggulorna och rör snabbt så allt löser sig. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen genom en sil. Kasta blommorna.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Häll upp krämen i en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
Sätta ihop bakverket
färska hallon
lavendelblommor
Gör så här
1. Fyll marängskålarna med lavendelkräm och toppa med färska hallon och lavendel.
Med varma hälsningar
Peter