Efter att ha gjort Fläderblomssirap var jag tvungen att testa att göra sirap på lavendel! Jag har gjort en vaniljkräm smaksatt med lavendelblommor förut och det blev en väldigt snäll smak av lavendel. Nu blev det en sirap med tydligare lavendelsmak som jag tänker kan fungera att ha i drinkar, på glass eller till och med smaksätta glass med! Får se om det lyckas bli någon trevlig sådan!
Lavendelsirap
1/2 liter sirap
2 1/2 dl vatten (250 g)
4 1/2 dl strösocker (450 g)
1 ekologisk citron
20 st lavendelblommor
1 ekologisk vaniljstång
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter på medelhög värme tills sockret löst sig.
2. Tvätta citronen noga. Riv ner skalet i sockerlagen och pressa i saften. Repa av lavendelblommorna från stjälkarna och tillsätt i sockerlagen (kolla så det inte sitter några småkryp kvar i blommorna). Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt stång och frön i sockerlagen.
3. Koka upp lagen på nytt på medelhög värme. Låt småkoka i 10 minuter utan att röra i lagen. Ta bort från plattan och låt svalna. Låt stå i rumstemperatur under natten. Sila bort blommor, citronskal och vaniljstång genom en finmaskig sil. Häll upp på rengjorda flaskor.
Med varma hälsningar
Peter
Hej
Kan jag använda torkad lavendel eller måste det vara färsk?
Hej Emma,
Receptet är gjort med färsk lavendel, jag har själv inte testat med torkad. Men du fr gärna prova och återkoppla hur det blev om det funkade eller inte 😊
Mvh
Peter