last taste of summer cake

DSC_0710

Nu faller hösten in i köket… Det är bäst att ta tillvara på de sista sommarsmakerna innan köket tar doft av kanel och ingefära. Här bakas det med citron och ananas för att fira sommarens sista dagar. Sommartiden har tyvärr tagit slut och vintertiden står utanför dörren. Klockan har dragits tillbaka en timme, dagarna kommer bli mörkare. Jag ser framför mig problemet med mina fotostunder när det börjar mörkna och jag inte har tillgång till dagsljuset. Kommer behöva planera min bakning och fotosektioner mer i detalj numera.

Last taste of summer cake

Tårtbotten

4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av två bakformar med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formarna med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Lemon curd

Recept på lemon curd hittar du HÄR!

Pineapple and mint compote

Recept på ananaskompotten hittar du HÄR!

Marängsmörkräm med citron

4 ekologiska äggvitor (136 g)
210 g strösocker (2,3 dl)
250 g rumsvarmt smör
skal från 1 ekologisk citron
gul pastafärg

Gör så här

1. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret över vattenbad tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan. Vispa marängen sval i köksassistent i c:a 10 minuter.
2. Klicka i lite av smöret i taget och vispa ytterligare 3 minuter.
3. Tillsätt rivet skal av citronen och gul pastafärg och vispa lite till.

Sätta ihop tårtan

valfri dekor

Gör så här

1. Dela bottnarna på hälften. Lägg ett lager lemon curd på första lagret. Lägg ett lager ananaskompott på andra lagret. Lägg ett lager lemon curd på det tredje lagret och avsluta med det fjärde lagret.
2. Klä in tårtan med marängsmörkrämen med en palett eller spatel. Jag använde en liten spatel som jag höll längs med botten på tårtan och flyttade spateln lite uppåt samtidigt som jag snurrade på tårtfatet för att uppnå de vågräta linjerna runt tårtan.
3. Dekorera toppen på tårtan hur du vill! Jag har använt mig av färska fikon, citronklyftor, ekologisk mynta och schweizisk maräng. De små marängerna är spritsade som små toppar och de stora flaken har jag brett ut på ett bakplåtspapper och gräddat i ugnen.
4. Bjud in till sommarens sista fika!

DSC_0711

DSC_0712

DSC_0714

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Johanna

    Hej Peter!
    Johanna heter jag, såg precis förra veckans avsnitt av Hela Sverige Bakar, det avsnittet du tyvärr fick lämna serien! Alltså du har varit min och hela min familjs (vi sitter bänkade varje torsdag) stora favorit! Du är så mysig, go och fin!
    Vill bara ge dig en massa uppmuntran, och tack för all rolig och fin inspiration din blog ger (har börjat kolla in här då och då) så tusen tusen tack för att du sprider din glädje och du e så himla bra! stora bamsekramar till! Du e bäst! Från Johanna från Jönköping

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.