[ Samarbete med Smakbox ]
Visst är det roligt när man kan baka på godis? På uppdrag av Smakbox fick jag skapa ett recept med Lakritsi Lemon från Fazer. Väldigt spännande och det resulterade i dessa små pannacottor i shotsglas. De må vara små, men rätt så mäktiga! Önskas lite extra drag i lakritspannacottan kan man smyga ner lite lakritspulver eller lakritsextrakt. Passar bra som nyårsdessert.
Lakrits- och Citronpannacotta med Lakritsi Lemon
4-6 portioner
150 g Lakritsi Lemon från Fazer
5 dl ekologisk vispgrädde (500 g)
1/2 gelatinblad
ev. svart och gul pastafärg
1. Separera lakritsen från citroninnehållet och lägg i två olika skålar, men spara 6 st, till dekoration. Hacka till småbitar.
2. LAKRITSPANNACOTTA: Värm upp 3 dl av vispgrädden i en kastrull tillsammans med lakritsen och låt sjuda i c:a 10 minuter. Tillsätt ev. svart pastafärg. Mixa blandningen med en stavmixer. Sila lakritspannacottan för att bli av med småbitar. Portionera upp i 6 små shotsglas. Ställ in i kylen.
3. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
4. CITRONPANNACOTTA: Värm upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull tillsammans med citronfyllningen och låt sjuda tills allt löst sig. Krama ur gelatinbladet och rör ner. Tillsätt ev. gul pastafärg. Låt svalna till rumstemperatur. Portionera upp i shotsglasen. Ställ in i kylen.
5. Dekorera med halverade Lakritsi Lemon.
Med varma hälsningar
Peter