Dessa bullar bakade jag i sötebröds-avsnittet av Hela Sverige bakar. Med tidspress på sig blev inte bullarna som jag hade tänkt mig. Jag har alltid haft svårt att få till det här med snurror, men jag tränar och tränar och tycker det blir bättre. Men istället för att kalla dessa för ”snurror” får de heta bullar istället.
Lakrits- och citronbullar
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g)
1 msk kardemummakärnor
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
FYLLNING
300 g mjukt smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker (150 g)
4 msk lakritspulver
rivet skal från 1 ekologisk citron
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. BULLDEG. Värm mjölken i en kastrull till 30-35 grader tillsammans med mortlad kardemumma.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, Vit Sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. FYLLNING. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, muscovadosocker, lakritspulver och rivet citronskal och bred över degen. Välj om du vill göra snurror eller snäckor. Antingen rullar du ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Eller vik ihop rektangeln, långsida till långsida, och skär ut remsor som du tvinnar och snurrar runt fingrarna. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter